Що читає український бізнес, щоб рухатися вперед? Які книги тримають у своїх корпоративних бібліотеках відомі компанії та чи мотивують своїх співробітників читати?
Напередодні 27 BookForum зазираємо у корпоративні бібліотеки українських компаній та розпитуємо їх про культуру читання. Першою стала Сім’я ресторанів Дмитра Борисова.
У Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова принципово немає офісу. Усі робочі зустрічі й наради проходять у закладах, щоб обговорювати важливі питання безпосередньо «на місці». Тому корпоративна бібліотека теж нестандартна: замість офісної книжкової шафи — дві концептуальні бібліотеки для працівників та гостей. Вони знаходяться у рестораціях Chicken Kyiv та «Остання Барикада».
Що у бібліотеках Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова?
У бібліотеках компанії немає популярного нон-фікшну з маркетингу чи психології стосунків. Натомість є рідкісні художні й історичні видання, а також багато літератури культурологічного й гастрономічного напряму.
Олена Борисова, СЕО компанії: «У Chicken Kyiv ми зібрали велику колекцію видань про історію Києва: його архітекторів, підприємців минулого, топоніми, спогади киян і навіть старі фотоальбоми. Одна з найцікавіших книжок — “Живучи в модерному місті”. Це книга про стрімку розбудову Києва кінця ХІХ століття, коли маленьке місто завдяки інвестиціям перетворилось на мегаполіс. А одна з найдивніших речей в колекції — “НЛО над Киевом”, збірка свідчень про невідомі літаючі об’єкти, зафіксовані у місті та його околицях.
Олена Борисова, СЕО компанії: «В “Останній Барикаді” ми пішли далі й вирішили зібрати знакові книжки сучасних українських видавництв. Утім, є й доволі рідкісні книги. Зокрема, “Заповіт” Тараса Шевченка, перекладений 45 мовами (в тому числі есперанто) і грандіозна збірка пісень УПА з нотами, видана у Нью-Йорку і подарована бібліотеці “Останньої Барикади” нашими гостями.
Найстарша книжка, яка зберігається в “Останній Барикаді” — це “Les frères Karamazov”, “Брати Карамазови” 1923 року видання з кімнати Симона Петлюри у Парижі. Цю книгу довгі роки зберігала українська діаспора у Франції, потім — наші радянські дисиденти, у Леоніда Плюща. І тепер її можна побачити в “Останній Барикаді”».
Зазвичай оновленням бібліотеки займається PR-відділ. Це не посадовий обов’язок, а, радше, приємний бонус. У компанії стежать за видавничим ринком і замовляють вартісні новинки, особливо на гастротематику: про поличку гастрономічної літератури дбають максимально ретельно. Щоправда, у важкий для ресторанного бізнесу період карантину активне поповнення бібліотеки відійшло на другий план. Та, як жартують працівники, їм пощастило, бо видавці й гості ресторанів дарують багато видань — мало якій компанії вдається так легко поповнювати бібліотеку.
Що і як читають у компанії?
«Ми з Дмитром провадимо таку собі лагідну пропаганду читання в команді. Це коли ніхто нікого не змушує, але в команді заведено обговорювати цікаві книжки, а в розмовах регулярно проскакують згадки про класні книжкові новинки. В такій атмосфері люди самі хочуть прочитати ту чи іншу книгу», — розповідає СЕО компанії Олена Борисова.
Списку обов’язкової до прочитання літератури в компанії немає. Проте працівникам дуже радять літературу на гастротематику — передусім про історію української гастрономії та культурологічні дослідження. Як вважають у Gastrofamily, це потрібно для розвитку обізнаності та смаку в гастрономічній і культурній сфері. Наприклад, усім працівникам (особливо у Chicken Kyiv) радять прочитати «Збирачі туманів. Суб’єктивні нотатки з київського життя» Олеся Ільченка. У книзі є цілий розділ, присвячений київським закладам та кухні 1970-80-х, і видання дуже цінне для розуміння контексту.
Що ще радять читати працівникам Gastrofamily:
- «Вино і філософія. Симпозіум думки і келиха», Фріц Олгоф.
- «Пиво і філософія. Невивчене пиво не варто пити», Фріц Олгоф.
- «Їжа і філософія. Їжте, пийте і будьте щасливі», Фріц Олгоф, Дейв Монро.
- «Смаки раю. Соціальна історія прянощів, збудників та дурманів», Вольфґанґ Шивельбуш.
- «Смак пива», Мошер Ренді.
- «Wine Folly. Усе, що треба знати про вино», Пакетт Мадлен, Джастін Геммек.
- Кулінарні книги Дарії Цвєк.
Що радить читати СЕО компанії
1. Екхарт Толле «The power of now»
Це книжка, яка дуже круто зрезонувала з моїм сприйняттям життя. Вона про те, як жити у гармонії з собою, близькими і світом. Про те, як спиратися на минуле і планувати майбутнє, але жити тут і зараз.
2. Естер Войджицкі «The Woj Way. Як виховати надуспішних людей»
Я виховую чотирьох дітей. Ця книга тільки підтвердила ті ідеї та принципи, якими я керуюсь інтуїтивно. Дуже важливо не проєктувати на дитину свої амбіції, а любити й довіряти їй, з наймолодшого віку давати простір для пізнання світу, здобуття власного досвіду, підтримувати самостійність. І головне — з самого народження ставитися до дитини як до особистості.
3. Тарас Шевченко «Кобзар»
Знакова для української культури книга, яку варто прочитати кожному не лише в рамках шкільної програми, а й у дорослому віці. Таке усвідомлене читання відкриває багато універсальних ідей, важливих прямо зараз.
Більше про читання, літературу та культуру загалом — на цьогорічному BookForum. Головна культурна подія незалежної України відбудеться онлайн 16-20 вересня.
Фокусна тема 27 BookForum — «Перепис населення: знати, хто ми є». У програмі — читання, дискусії та круглі столи про те, ким ми є у сучасному світі та як пандемія впливає на наше життя
Читайте більше про книжки
6 книг, які варто прочитати до 25 років. А краще — навіть раніше
Додати коментар
Цікаве на Happy Monday
Мінцифри запускає цифровий рекрутинг через «Дію»
Українців запрошують пройти Національний тест з медіаграмотності
Pink Office Day: роботодавців закликають долучитися до «рожевого» руху
Схожі статті, які можуть сподобатись
Що таке піраміда Франкліна та як її використовувати у роботі та житті
Що таке матриця Ейзенхауера та як її використовувати у роботі та житті
Що таке #ЩедрийВівторок і як долучитися до нього самостійно, командою чи компанією