Усім привіт! Мене звуть Аніфє Музафарова, я розробляю стратегії виходу компаній на міжнародний ринок, отримую сертифікацію з продакт-менеджменту та веду дебатний клуб. Вперше я потрапила за кордон у 17 років, навчалася й працювала у п’яти країнах і переконана, що міжнародний досвід неабияк сприяє кар’єрному розвитку. У чому цінність виходу за межі локального ринку, розповідаю на власному прикладі.
Додаткова вартість пошукача — це потужна рушійна сила на ринку праці. Кожен досвід і проєкт збільшує вашу вартість в очах роботодавця. Коли цей досвід не суто локальний, а міжнародний, в інших країнах, це додає вам вартості завдяки розширенню географії впливу, різноманітності культурних контекстів та більшій кількості викликів — як професійних, так і персональних.
Пропоную на прикладі мого професійного шляху розглянути, у чому цінність міжнародного досвіду та чому будь-яка наша взаємодія зі світом — це інвестиція у власну кар’єру. Сподіваюся, моя історія надихне тих, хто прагне вийти за межі свого локального ринку праці.
Моя професійна траєкторія п’ятьма країнами
Стажування під час навчання в Туреччині
Навички: самостійність, міжкультурна компетенція, культурна адаптація.
У 17 років я вирішила навчатися за кордоном, що вже не буденно, адже я з традиційної кримськотатарської сім’ї, де багато уваги приділяється традиціям та культурі. Стажування під час навчання на першому курсі в університеті Коджаєлі було моєю першою спробою зайти у «великі води». Я стажувалася в одному з найбільших холдингів Туреччини: це було доволі важко для молодої й недосвідченої, проте мене зустрів високий рівень корпоративної культури, професіоналізму та чіткості.
Я допомагала в кожному відділі з розв’язанням різноманітних питань — і логістики, й експорту, і перекладів. Також я вчилася налагоджувати взаємини, адже мені потрібно було контактувати з дуже різними колегами. Це дуже вплинуло на мої навички комунікації і загалом було важливим для мого професійного становлення.
Навчання в Нідерландах
Навички: комунікація, резилієнс, самостійність, мовні навички.
На другому курсі я протягом року навчалася за обміном у Нідерландах, на факультеті міжнародних відносин у Гаазі. Це був один із найскладніших років: мені потрібно було не тільки культурно та соціально адаптуватися до нового середовища, а й мовно, адже вивчати всі предмети та складати іспити треба було англійською. Але такий неймовірний досвід виходу за межі зони комфорту я б ні на що не проміняла.
Цей рік у Голландії змінив моє ставлення до себе та своїх можливостей. Я змалку мріяла про європейське навчання. Але, окрім фінансового питання, було питання, чи зможу я. Яким же було моє здивування, коли я на власні очі побачила, що нічим не гірша за тих, хто змалку навчався в Європі.
Зміна університету та робота в Туреччині
Навички: мовні навички, відкритість до нових ідей, розв’язання проблем, резилієнс.
На четвертому курсі я подала заявку на ще одну програму обміну та я поїхала навчатися в інший університет в інше турецьке місто. Там я отримала перший професійний досвід роботи як Customer Representative в арабській фірмі.
Я регулярно спілкувалася з клієнтами та партнерами з усіх куточків світу, і це стало початком подорожі, яка перевернула моє розуміння роботи, познайомивши мене зі складнощами та перевагами дійсно глобальної кар’єрної перспективи. На цій роботі я навчилася поєднувати гнучкість у перемовинах з людьми різних національностей та здатність витримувати сильний тиск і навантаження.
Робота у США
Навички: висока клієнтоорієнтованість, резилієнс, навички навчання, самостійність, комунікація.
Між попередньою та наступною роботами я встигла попрацювати в ресторанній сфері у США. Але, попри можливість та пропозицію швидкого зростання, я зрозуміла, що це не моя кар’єрна траєкторія. А втім, я отримала багато корисного досвіду, особливо прокачала навички дуже швидкого розв’язання проблем та ефективної міжкультурної комунікації. Що, як виявилося, ще не раз стане в пригоді в моїй кар’єрі.
Новий напрям роботи в Туреччині
Навички: висока адаптивність, мовні навички, навички навчання, аналітичні навички, навички перемовин та аналізу стейкхолдерів.
Після закінчення університету я вирішила змінити напрям та стала медіааналітикинею одного з наймасштабніших міжнародних проєктів у Туреччині. Я занурилася зовсім в інший світ, з іншими вимогами та середовищем. Проєкт був дуже складним і вимогливим, тож мені доводилося щодня бути включеною на 110% та навчатися паралельно з виконанням відповідальної роботи.
Робота в IT у Києві
Навички: проєктний менеджмент, критичне мислення, витривалість, стресостійкість, дослідницькі й аналітичні навички.
Згодом я вирішила спробувати себе в амбітному й динамічному секторі — в ІТ. Про Україну як сильний IТ-хаб вже тоді знали по всій Європі, тож я поїхала в столицю й почала працювати в Jooble — українському та міжнародному IT стартапі, який стрімко зростав і за декілька років роботи вже мав мільйони користувачів по всьому світу.
Тут став у пригоді мій досвід роботи з іноземним менталітетом: я стала лідером за виконанням KPI та дуже органічно пересувалася на інші позиції та проєкти, поки не опинилася на позиції менеджера з навчання та розвитку в HR-департаменті.
Кар’єра з нуля в Німеччині
Навички: усвідомленість.
Я взяла кар’єрну паузу через вагітність, потім почалася повномасштабна війна і зрештою я опинилася в іншій країні, де потрібно було заново вибудовувати свій шлях. У Німеччині я так само активно розвиваюсь та не стою на місці. Окрім того, що я мама й опікунка двох братів-підлітків, я веду дебатний клуб, встигла виграти участь у проєкті з розвитку лідерських навичок у Берліні та продовжую розвивати свою глобальну кар’єру без кордонів. Сьогодні я проджект-менеджерка та консультантка з кар’єрного розвитку.
Мій топ інсайтів про побудову глобальної кар’єри
1. Ваша ДНК — у ваших руках
Як показують дослідження у сфері епігенетики, потрапляючи в нові ситуації та проживаючи їх раз у раз, ви можете активувати / деактивувати ті чи інші гени. Тобто патерни вашої поведінки здатні змінювати прояви вашої ДНК. Нові ситуації та виклики потенційно «вмикають» більше ваших спроможностей та навичок, збільшують площу й інтенсивність взаємодії зі світом, роблять вас більш сфокусованими та «ввімкненими». А там, де фокус, там і результат.
2. Страх — найбільший друг
Нещодавно моя знайома запитала, чи не страшно мені в незнайомих країнах і ситуаціях. Звісно, страшно. Але моя допитливість і бажання навчатися сильніші за страх. Страх — це біологія, гормон кортизол, а не риса характеру. Він був та буде. Важливо, що ви вирішуєте з ним робити. Я розумію, що нові челенджі й ситуації дозволяють мені триматися в тонусі та не боятися наступних викликів. Навіть якщо зміни важко сприймаються, саме вони можуть виявитися ключем до вашого професійного зростання.
Страх також часто заважає нам просити про допомогу, щоб не отримати відмову чи не здатися слабкими й некомпетентними. Це складно, але це варто робити.
Важливим блоком на курсі бізнес-школи Мічиганського університету «Дослідження успіху» є нарощування соціального капіталу та вміння просити про допомогу. Бо, як там неодноразово наголошується: “We never achieve success alone” or “There is no self made man/ woman”. Ми всі стоїмо на плечах одне одного.
Коли мені потрібно було їхати до Нідерландів, однією з умов отримання візи було показати 5000€ на банківському рахунку. Таких грошей у мене не було. Компанія, де я на той час проходила стажування, належала дуже заможному бізнесмену-промисловцю, тож я запитала, чи зможе він надати мені ці гроші на деякий час. І він погодився. Що було б, якби я не наважилася спитати? Я б не відкрила одну з найважливіших дверей свого життя. Тому не треба грати в гру «Я все знаю сам» чи «Та хто мені допоможе». Боятися звернутися по допомогу — нормально, не нормально — нічого з цим не робити.
3. Мінуси стають плюсами
Коли ви виходите на глобальний ринок, культурні відмінності накладаються на персональні характеристики й інші ваші особливості та викликають потребу в негайній адаптації та пізнанні самого себе: треба терміново розібратися з тими ментальними блоками й установками, що уповільнюють процес адаптації, та навпаки підкреслити свої сильні сторони, цінності та цілі.
Зміна багатьох країн і ролей та висока інтенсивність цих змін вивели на чисту воду всі мої внутрішні ліміти та зони розвитку. Я побачила й усвідомила їх, а згодом пропрацювала та приборкала. Хоча, звісно, процес ще триває.
4. Глобальна перспектива рятує
Залишається дуже мало видів бізнесу та компаній, які не залежать від змін, світових трендів і технологій. Врахування та використання глобальної перспективи, зокрема в роботі вашого сектору, може врятувати вас і бізнес від професійної смерті. Підхід, не зашорений особливостями лише локального ринку, робить компанію та фахівця більш конкурентоспроможними та готовими до змін у світі, де зміна — єдина константа.
5. А комфорт отруює
Дослідження в галузі креативності підтверджують, що нонконформізм може бути корисним інструментом для стимулювання інновацій. Зручність може стати отрутою, якщо ви занадто довго залишаєтеся в зоні комфорту, оскільки це може стримувати ваш розвиток і зростання. Цитата, яку я знайшла в щоденнику часів мого стажування, якраз про це: «Постійно нагадуйте собі, що майстерність приходить, коли ви виходите за свої межі, а не чіпляєтеся за те, що вже відомо» (Робін Шарма).
5. Це можливість «слухати життя»
Багатство досвіду напрацьовує дуже високий рівень усвідомлення себе та чого ви хочете від життя як людина й професіонал. У книжці «Мистецтво праці» (“The art of Work”) її автор Джеф Ґоїнс наводить класну цитату Паркера Палмера: «Перш ніж я зможу сказати своєму життю, що я хочу з ним робити, я повинен послухати, що моє життя каже мені про те, хто я».
Ви не можете приймати рішення та знати, чи будуть вони правильні. Але, маючи можливість «слухати життя», бути відкритими до всього та розуміти, що все в житті є вірогідністю, варіантом, ви можете самі зробити свої рішення правильними, якими б вони не були.
Шукаєте роботу?
У нас на сайті багато вакансій від крутих українських та міжнародних компаній 👉
ВакансіїЧитайте також
Як фрилансерам працювати з клієнтами з-за кордону?
Три історії про релокейт: як працюють українці за кордоном
«Настав час обирати серцем»: як я переїхала в Париж і відкрила свій бізнес
Дякуємо!
Тепер редактори знають.